De ce să fugi de creditele în euro: motivul pentru care sunt mai păguboase decât împrumuturile în lei

de: Alexandru Puiu
28 07. 2023

Românii care sunt tentați să contracteze credite credite în euro, în perioada următoare, ar trebui să fie deosebit de atenți, fiindcă dobânzile de pe piață evoluează în defavoarea lor.

În cazul în care dorești să te împrumuți în moneda unică europeană, trebuie să știi că atunci vei depinde de deciziile Băncii Centrale Europene, așa cum creditele în moneda națională (leul) sunt influențate acum de măsurile pe politică monetară adoptate de Banca Națională a României.

Din nefericire, Banca Centrală Europeană a scumpit masiv dobânda în ultima perioadă. Cea mai recentă mișcare de acest tip tocmai a fost făcută în această săptămână. Povara celor datori în euro a crescut astfel, iar estimările analiștilor economici nu arată bine nici pe viitor.

Pe măsură ce inflația dă dovadă de tot mai multă reziliență și nu scade în zona euro, Banca Centrală Europeană va fi nevoită să mențină politica monetară agresivă din prezent și chiar să urce și mai mult dobânda.

„Inflaţia continuă să scadă, dar este de aşteptat să se menţină totuşi la un nivel prea ridicat prea mult timp. Consiliul Guvernatorilor este hotărât să asigure că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu în timp util.

De aceea, astăzi a fost luată decizia majorării principalelor trei componente ale dobânzii de referinţă cu 0,25%”, anunţă BCE, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

De ce să eviți creditele în euro, în 2023 și 2024

Analiștii economici recomandă precauție maximă pentru românii ce și-ar dori un credit în euro. Acesta e de evitat, dacă tu nu îți primești salariul în moneda unică europeană.

Deși te poți bucura că scapi de IRCC, te vei confrunta cu riscul de schimb valutar. Cele mai recente previziuni ale CFA România arată că, în câteva luni, euro va sări de pragul psihologic de 5 lei, ceea ce înseamnă că leul (moneda în care tu ești plătit), va pierde teren și va avea o putere tot mai mică în fața euro.